A BOURDON EGYÜTTES - BUDAPEST
English
ENGLISH

Korabeli zene, régi hangszerek, reneszánsz muzsika, régi korok kultúrája
S
orolhatnánk a kulcsszavakat, amiről eszébe juthat mindenkinek a lovagkor romantikája, várkastélyok termei, királyi lakomák hangulata, énekmondók világa. Aki számára ismerősek ezek a távoli dolgok, annak szól a zenénk. Ezt a világot szeretnénk megjeleníteni, megszólaltatni korhű hangszereinken. Zenekarunk általában három taggal járja az országot, vagy a távolabbi tájakat, de kiegészülhet kollegákkal a koncertnek, előadásnak megfelelően.

Shakespeare írja A velencei kalmárban:
" Az ember ki legbelül zenétlen, s nem hat rá édes hangok egyezése, az kész az árulásra, taktikára. Szelleme tompa mint az éjszaka, érzelme komor mint Erebus, meg ne bízz benne, hallgass a zenére."

Tegyük hozzá, kiegészítve e szellemesen bölcs sorokat: figyelj oda minden társművészet kínálta élményre, így az irodalomra is. Zene és irodalom a régmúlt századokban különösen elválaszthatatlan egységet alkotott. A vers dallammal együtt létezett akkor, de az igényesen megírt szöveg erőt adott önmagában is.
A középkor és reneszánsz magyar és európai zenéje és irodalma jelenik meg az együttes közvetítésében, hitünk szerint az akkori ember lelkülete a ma emberének.

Szabó András irodalomtörténész

A tagok, akik a zenekar hangzását biztosítják
BOLDIZSÁR József - hegedű
BENNŐ Katalin - furulya, tekerőlant, ének
KURDI Gábor - duda, koboz
NAGY Balázs - tekerőlant, koboz, oud, ének


... és akik nagyon sokat segítettek a zenekar munkájában:
KONKOLY
Elemér - dob, cselló
VIKOL
Kálmán - furulya, schalmei, ének
BUDA
Ádám - tekerőlant, koboz, lant, ének, furulya
MOLNÁR Péter - furulya, zergekürt, kaval, schalmei, krummhorn
HERCZEG László - dob, ének

Vendégművészeink:

Németh Anna - hegedű, duda
Dr. Szabó András előadóművész, versmondó, irodalomtörténész
Koroknai Szabolcs - duda, koboz

schalmei, gemshorn, crumhorn, hangszer, népzene, hungary, régizene, medieval music, tekerőlant, lant, ud, koboz, furulya, zergekürt, énekmondó, reneszánsz, barokk, középkor, zenekíséret, kecskés, bourdon, várjáték, fesztivál, histórikus zene, blockflöte, symphonia, lant, oud, koboz, doromb, zurna, töröksíp, kaval, duda, bourdon, vielle a roue, hurdy-gurdy, esküvő, fogadás, vacsora, palota, korabeli, korhű, kultúra, lakoma, vándor, vándorzenész, muzsikus, udvari zene, palota, várjáték, rendhagyó óra, régi zene, játszóház, történelem, történeti, historikus, zenetörténet, irodalom, próza, lute, reneszánsz esküvő, party, reneszánsz zenekar

A zenekar nevét a bourdon-hangzás után kapta, amely jellemző zenei stílust jelentett a középkorban. A bourdonhang, a hangszerek kísérőhúrjain, bourdonhúrjain megszólaló alaphangot jelenti. Így például a duda, a tekerőlant, a citera képes a dallamhangok mellett kísérő alaphangokat is megszólaltatni, amely gazdagítja a hangzást, de még nem használ váltakozó akkordokat, amelyek csak a későbbi korokban jelennek meg a zenekíséretben.
Műsorainkban mindig használjuk a tekerőlantok egy-egy fajtáját, amely a bourdon-hangzás legjellemzőbb hangszere, de sok más érdekes hangszert is bemutatunk a koncerteken.

A Bourdon együttes

---


Zenéinket CD-n is megjelentettük

Bourdon CD

 

 


Zenerészletek

Rondo e saltarello
(Susato XVI.sz.)


Letölthető zenerészlet
Vite perdite
(Carmina Burana XIII.sz.)

Letölthető zenerészlet
Hallod-e pendítsd...
(Vásárhelyi daloskönyv)

FELLÉPÉSEK, FESZTIVÁLOK, VÁRJÁTÉKOK…

Gyakran veszünk részt olyan rendezvényeken, ahol korhű ruhában, korabeli díszletek között láthatják a nézők a fellépő művészeket. Többször játszottunk várjátékokon, mint a Visegrádi Palotajátékokon, vagy a Diósgyőri Várban és a Hollókői vár rendezvényein. Fogadásokra, jeles alkalmak vacsorarendezvényeire is gyakran kapunk felkérést a budapesti Vajdahunyad várban, vagy a budapesti Hiltonban rendezett "Borgála 2000" című rendezvényen, vagy az első "BORSZÁGGYÜLÉS"-en Zalaegerszegen. Felléptünk a Sacra Corona c. film premierjén a Budapest Kongresszusi Központban.
Számos alkalommal léptünk fel a szentendrei Kecskés együttes vendégeként, vagy kölcsönösen kiegészítve egymás műsorát - adtunk közösen koncerteket. De szívesen tartunk koncerttel egybekötött hangszerbemutatót iskolások, történelmi játszóházas foglalkozások számára is.A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban,

a Váczy Péter Gyűjtemény kiállításán.
Egy társaskör meghívásán Óbudán, Budapesten

A Bourdon együttes

Egy milleniumi koncerten

-Egy milleniumi koncerten, Budapesten

A SAVARIA TÖRTÉNELMI KARNEVÁL színpadán.
Szombathely

Savaria  FesztiválWWW.PRODINFO.HU

A Pavane táncegyüttesssel a Hollókő-i várban

Táncosokkal a Somoskői vár alatt

A Hédervári kastélyszállóban


 

 

A Hermina Műemlék-kápolnában

 

  

 

A Székelyudvarhelyi Városházán

A

 
*

NAGY Balázs - zenekarvezető
Mobil
: +36 30 3980530
<< E-MAIL >>

-


A HANGSZEREK

Hangszereink a középkorra jellemző fajtájú, kidolgozású, egyedi hangolású instrumentumok. Egyedi darabokról van szó, melyeket erre a műfajra szakosodott hangszerészektől rendelünk, de néhány hangszert magunk készítünk, mivel beszerzésük szinte lehetetlen. Műsorainkon a hangszereinkre jellemző darabokat játszunk, így mutatva be azok különleges hangzását, vagy utalás híján, mi magunk hangszereljük meg a korabeli dallamokat. Műsorainkon így megszólal az európai középkori zene, a reneszánsz zenekultúrája és a magyar nyelvterület zenei öröksége is.

 TEKERŐLANT - a hangszer eredete bizonytalan, a X. században az Ibéria-i félszigeten vált ismertté egyházzenei hangszerként. A hangszeren egy forgó fakorong szólaltatja meg a húrokat és fabillentyűk segítségével lehet dallamot játszani rajta. Egész Európában kedvelt hangszer e mechanikus hegedű, mely a műzenében és a népzenében is fontos szerepet kapott. Szebbnél, szebb formákban készítették el a középkori mesterek lant- és gitárformájú hangszereiket. Magyarországon is használatos volt, de szinte csak a népzenében honosodott meg. Manapság már csak a tradíciókat ápoló zenészek használják.

KAVAL - furulyafélékhez tartozó, a balkánon jól ismert hangszer, melynek különlegessége, hogy nincs kialakitott sípja, hanem közvetlenül az cső peremén képzik a hangot.

UD - a közelkelet többezer éve ismert pengetős hangszere. A mai napig használatos a török és az arab zenében. Rövidnyakú, 11 húros hangszer, domború háttal, érintők nélküli, sima fogólappal. Ebből alakultak ki az európai lantok, mint a közkedvelt reneszánsz lant is. Hangzása, hangolása, alkalmassá teszi a középkori zenében való játékra is.


ZERGEKÜRT - valamilyen állat szarvából, egyedi méretben elkészített fúvós hangszer. Az üreges szarv nyitott végét lezárva, fúvókával ellátva jön létre a furulyához hasonló hangszer. Kellemes, búgó hangja tette kedveltté ezt a hangszert a középkori zenében.

RENESZÁNSZ LANT - a pengetős hangszer XV. szd.-ban kialakult egyik fajtája, mely a reneszánszkori Európa legkedveltebb hangszere lett. Alkalmas volt kísérőhangszernek és zenekari együttesben való játékra is. Számos fajtája létezik a húrok számát, hangolását, méreteit illetően.


KOBOZ - a lantfélék családjába tartozó pengetős hangszer. Ázsiából került Európába, majd 2000 éve ismert a használata. A népzenében leginkább a hegedű és a furulya kísérőhangszereként használatos. A középkori énekmondók kedvelt hangszere.

BLOCKFLÖTE - az általánosan ismert furulya továbbfejlesztett változata, mely alkalmassá tette a műzenében való használatra ezt az ősi hangszert tisztább hangjával és nagyobb hangterjedelmével.
A reneszánsz és a barokk kor zenei életének egyik népszerű hangszere, a mai napig megőrizte első helyét a régizenei együttesek hangszerei között .
KRUMHORN - görbekürt, a reneszánsz egyik kedvelt hangszere, a duplanádas fúvós hangszerek családjába tartozik. Érdekessége, hogy a nádnyelvet közvetlenül nem érinti a játékos, hanem egy szélsapka védi a nádat és teszi lehetővé a levegő befúvását a hangszerbe.

TÖRÖKSÍP - vagy tárogató, a duplanádas hangszerek Magyarországon ismert fajtája, mely egyszerű formájával, nagy hangerejével vált népszerűvé a kuruc korban, a török uralom után.

SCHALMEI - ókori eredetű fúvós hangszer, melynek többféle formája alakult ki a klasszikus zenében és a népzenében, mint pl. az oboa, a zurna, a pommer, a töröksíp vagy a tárogató. Egyszerű kettős nád-nyelv szólaltatja meg a hangokat, az egyszerűbb fajtáknál a lyukak befogásával, míg a fejlettebb hangszereknél a billentyűk segítségével lehet változtatni a hangok magasságát.